MagyarItalianoDeutsch

Marshall Ablak

 

RAL beépítés

Igényes és energiatakarékos: a RAL műanyag ablak beépítési módszer

 

Egy kiváló hőszigetelő képességű műanyag ablak, ajtó beépítése során kevesen gondolnak arra, hogy a nem megfelelő ablakbeépítés sokat ronthat az összesített hőszigetelési értéken. Persze eleinte még ez nem jelentkezik, hanem majd csak néhány év elteltével, amikor a poliuretán szigetelő hab (pur-hab) a nedvesség hatásra sokat veszít a szigetelő képességéből.

A lakóingatlanokban egy nap alatt rengeteg pára halmozódik fel (4 személy esetén kb. 14 liter), ami a lakás hidegebb területein lecsapódik - ez természetes velejárója minden ingatlannak, ahol emberek élnek. A hagyományos ablakbeépítés esetén a műanyag ablak és a falazat közötti rést kitöltő pur-hab hamar elveszítheti az eredeti hőszigetelő képességét, főként akkor, ha folyamatosan nedvesség éri a pur-hab vágott felületeit. Egy innovatív eljárással – a németországi RAL szabvánnyal – megőrizhető a pur-hab, és így a nyílászáró szigetelő képessége. A VBH által forgalmazott Greenteq ablakbeépítési rendszer ajánlott minden műanyag ablakcsere esetén, akár középkategóriás, akár csúcskategóriás műanyag ablakról legyen szó. Tekintsük át a beépítési folyamatot.

1.) párazáró szalag felragasztása

RAL Ablakcsere első lépése, a fólia felragasztása Első lépésként a műanyag ablakon körben fel kell ragasztani a párazáró fóliát. Az ablak belső oldalára helyezett fólia védeni fogja a pur-habot a lecsapódó párától. Az ablak külső oldalára egy későbbi fázisban páraáteresztő szalagot kell ragasztani, ami a falazatból kiáramló nedvességnek biztosít szabad utat, a csapódó esőnek viszont ellenáll.
 

 

2.) Az ablakok behelyezése

RAL ablakcsere - az ablak berakása Ez a fázis megegyezik a normál beépítéssel, azaz a műanyag ablak szintezésére, majd a rögzítésre kerül sor.

 

3.) A páraáteresztő szalag felragasztása a külső oldalra

RAL ablakcsere - belső fólia leragasztás A műanyag ablak külső oldalán lévő fóliát a falhoz, illetve az ablakhoz kell ragasztani. Ez a speciális fólia védi a pur-habot, de egyúttal ki is ereszti a párát, megfelelő mértékű szellőzést biztosít.

 

4.) Ablak és a fal közötti rés tömítése pur-habbal

RAL ablakcsere - pur-hab tömítés A pur-hab általánosan használt, és kiváló tömítő képességű anyag. A jobb minőségű anyagoknak ugyan hoszszabb az élettartama, de ha nem lehetséges a szárazon tartása, akkor idővel a kémiai szerkezete lazább lesz, és a szigetelő képességét elveszítheti. Ez fokozottan jelentkezik ott, ahol a megszáradt állapotú pur-hab el lett vágva.

 

5.) A belső párazáró szalag ragasztása a belső falra

RAL ablakcsere - belső oldali fólia felragasztása Miután a műanyag ablak és a fal közötti résbe bekerült a pur-hab, a tartósságot biztosító párazáró fólia beragasztása következik. Így már az ingatlan belső légteréből lecsapódó párától védve lesz, aminek eredménye egy tartós hőszigetelés.

 

6.) Elkészült az igényes beépítés

RAL beépítés elkészült Ezután már csak a szokásos utómunkák (takarás, glettelés, festés) vannak hátra, és nyugodtan hátradőlhet az ingatlan tulajdonosa, mert már nem jelentkeznek a penészfoltok az ablak körül, ezzel a hőveszteség is ki lett küszöbölve.

 

Összefoglalva, a RAL módszer hosszú távra biztosítja az ablak és a falazat közötti szigetelést, így maximális energia-megtakarítás érhető el. Egy hasonlattal élve, a hagyományos eljárás olyan, mint egy autó gumiabroncsai – idővel bizony elkopik, és azokat le kell cserélni újakra. Ez az új, innovatív módszer olyan, mintha egy autón soha nem kellene kereket cserélni, mivel nem kopik el, nem megy tönkre.

A műanyag ablak- és ajtóbeépítés újításai, innovatív megoldásai az Ön kényelmét szolgálják, ráadásul hosszú távú költségcsökkenést is eredményeznek.

 

Kérje Ön is az ablakcsere esetén a műanyag ablakokhoz az energiaköltséget csökkentő RAL beépítést!

RAL beépítés elkészült

Mint minden weboldal, a marshallablak.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket.