Menu

Betörésbiztonság

Az ingatlanok betörésbiztonsága mára alapvető fontosságú szemponttá vált az építkezés, illetve a felújítás során. A nyílászárókat betörésbiztonsági szempontból az ingatlanban található értékek arányában célszerű felszerelni. A behatolások kockázata az utcafronti ablakoknál és ajtóknál a legnagyobb, ezért itt kell megerősíteni a védelmet. A MARSHALL ablakok és ajtók felruházhatók a leggyakoribb betörési trükkök ellen, konkrétan a nyílászáró kifeszítésére, vagy a vasalat eltolására kínálunk hatékony megoldásokat.

Fontos megjegyezni, hogy a megerősített biztonsági tulajdonságú ablakok és ajtók legfontosabb tulajdonsága, hogy jelentősen megnövelik a betörési kísérlet időtartamát. Amennyiben ez túl hosszúra nyúlik, vagy túl nagy zajjal jár, a betörő inkább odébb áll, és nem vállalja a lebukás kockázatát. A biztonsági szinteket európai szabvány rögzíti, ezek nevei RC1, RC2, RC3, stb. A nyílászáró minél hosszabb ideig képes ellenállni a behatolásnak, annál jobb RC szintbe sorolható.

Az ablakok és ajtók megerősítése az alábbi pozíciókon lehetséges.

  1. Biztonsági üveg használata ablakok és erkélyajtók, üvegezett bejárati ajtók esetén. Jellemzője, hogy ütésre nem törik, hanem berepedezik, mivel két rétegű, fóliával összelaminált üvegből áll. Ennek erőssége addig fokozható, hogy akár egy kisebb téglával történő bedobásra sem járható át a felület. Ritka eset, de akár golyóálló üvegek is készülhetnek ezzel a laminált eljárással.
  2. Ablakok és erkélyajtók esetén a záródási pontok minősége. Ezek zárócsapja és zárfogadója a MARSHALL-nál már alapkivitelben biztonsági, un. gombafejes kivitelű. Így a leggyakoribb betörési módszer ellen – ami a vasalat kiemelése – hatékony védelmet biztosít.
  3. Több záródási pont, melyekkel fokozható a biztonság, műanyag ablakok esetén egészen az RC3 szintig.
  4. Bejárati ajtók esetén a záródási pontok minősége. Az acélcsapos vagy acélkampós rúdzárak jóval erősebb reteszelést biztosítanak, így az ajtó egy pajszeres feszítésnek is viszonylag sokáig ellenáll.
  5. Biztonsági kilincsek az un. vasalat eltolás módszerét megakadályozzák. Gyakori trükk, hogy egy csavarhúzót a tok és a szárny közé nyomva és eltolható a vasalat, a kilincs pedig ezzel egyidejűleg elfordul. Az innovatív Secustic kilincs ezt a módszert akadályozza meg.
  6. Biztonsági ajtópanelek az un. átégetési módszer ellen hatékonyak. A hagyományos PVC szendvicspanelek láng hatására kiégethetők, ilyenkor egy akkora lyuk keletkezik, amin keresztül benyúlva már elérhető a belső oldali zár illetve a kulcs. A biztonsági ajtópanelekben egy köztes acél vagy fa védőréteg gondoskodik arról, hogy ne lehessen átégetni a PVC ajtópanelt.
  7. Automata zárak gondoskodnak a figyelmetlenségen alapuló besurranó tolvajok kizárásáról. Normál zárak esetén az ajtó becsukása után kívülről is nyitható marad, az automata zárak viszont becsukást követően azonnal reteszelnek, így már kintről nem lehet bejutni, csak kulccsal, vagy beléptető rendszer segítségével.
  8. A biztonsági cilinder, például a BKS livius olyan innovatív kulcsos zárbetét, melyek bonyolultságuk és technológiájuk miatt szinte kinyithatatlanok. Felmerül a kérdés, hogy a kulcs elvesztése esetén mi a teendő. A zárbetéthez gyári kódkártyát kap a megrendelő, kizárólag ez alapján lehetséges az utángyártása.