Menu

Magas rezsiköltség

rezsikoltseg ablakcsere

Közismert tény, hogy a magas fűtésköltség egyik oka a gyenge hőszigetelő képességű nyílászáró. A hőveszteség a korszerűtlen ablakok és ajtók üvegén, illetve keretén keresztül történik. Ez a veszteség a régi, 60-as évekbeli egyrétegű üvegezésű fa ablakoknál a legnagyobb, ahol a hőátbocsájtási tényező kb. ötször gyengébb, mint a korszerű (Uw=1.15 W/m2K értékű) ablakok esetén. A 70-es évektől gyártott kétrétegű, gáztöltés nélküli üvegezésű fa ablakoknál a hőátbocsájtási tényező még mindig kétszer-háromszor rosszabb a mai műanyag ablakokhoz képest. Így általánosságban elmondható, hogy egy ablakcsere után az ingatlan hővesztesége 15-30%-kal csökkenthető, ami érezhető a fűtésköltség csökkenést eredményez. Emellett jelentősen megnő a lakók komfortérzete, a hideg, fagyos levegő ’szelelése’, és az ebből fakadó függöny mozgás már a múlté.

Fontos kiemelni, hogy az igazán jelentős rezsiköltség csökkentést komplett korszerűsítéssel lehet elérni, ami kiterjed a falak, a födém és az aljzat szigetelésére, és épületgépészeti korszerűsítésre egyaránt. Ezen felújítási munkák közül mégis az ablakcsere a leggyorsabb és legegyszerűbb beavatkozás, mert a kibontás és beépítés általában 1-2 nap alatt lezajlik, a nyílászárók gyártása pedig mindössze 2-4 hetet vesz igénybe, szezontól és a nyílászárók bonyolultságától függően.

Ablakcsere esetén fontos kérdés a megfelelő hőszigetelésű nyílászáró kiválasztása is. A MARSHALL-nál természetesen rendelhető a mai követelményszint minimumának megfelelő műanyag ablak, kétrétegű üveggel. Némi felárral sokkal jobb, háromrétegű üveggel készült nyílászárók kerülhetnek az ingatlanba. A keret (PVC profil) hőszigetelési képességeiben is vannak minőségi különbségek. Javasoljuk, hogy a 74 mm-es 5 kamrás profilból, dupla tömítettséggel készülő műanyag ablak (M-ECO ablakok és ajtók) a minimális szint, ez alatti műszaki felszereltségű termékeket nem szabad megvásárolni. Ettől korszerűbb 82,5 mm beépítési mélységű 6 légkamrás ablak és ajtó is elérhető, ennél már három tömítés gondoskodik a tökéletes légzárásról, akár passzív házhoz is megfelelő (M-9000 ablakok és ajtók). A magasabb műszaki paraméterű ablakokat és ajtókat azoknak ajánljuk, akik előnyben részesítik a komfortot, a biztonságot, tehát egy igazán korszerű ingatlant szeretnének kialakítani, és hosszú távra gondolkoznak.