Menu

Penészedés

Az aktívan használt ingatlanok esetén a pára felhalmozódása természetes jelenség. Számolni kell azzal, hogy ha nincs elvezetve a párás levegő, akkor az le fog csapódni a lakás leghidegebb pontjain, jellemzően a kevésbé szigetelt területeken, ezeken a helyeken penészedés jön létre. A korszerű ingatlanok nyílászárói, falai annyira jól tömítettek, hogy nincs átjárás a külső és belső levegő számára. Ezt mesterségesen, és szabályozottan kell megoldani.

A friss levegő bevezetését, illetve a használt levegő elvezetését biztosító eszközök megoldják ezt a problémát, ezzel együtt jobb komfortot biztosítanak. Az egyik legegyszerűbb eszköz, ami biztosítja a folyamatos friss levegőt, az ablakba építhető légbevezető. Ennek létezik páraérzékelős változata is, ami csak akkor nyílik ki, ha a belső páratartalom a kritikus szintet eléri. Abban az esetben, ha az adott helységben van nyílt égésterű gázkészülék, a légbevezető használata kötelező. Egyéb esetekben pedig erősen ajánlott.

A szellőztetésnek gépesített változata is létezik, hővisszanyerős formában, ami korszerűbb, és jóval nagyobb beruházás, mint az ablakba épített légbevezetők alkalmazása.

A MARSHALL ablakokban alapfelszereltségként használható résszellőztető is remek megoldás, abban az esetben, ha a szellőztetést folyamatosan fenn kell tartani. Ezt a funkciót a buktatott álláshoz képest 45 fokos elfordítására lehet aktiválni, ilyenkor 3-5 mm-re elemelkedik a szárny a toktól, ami résnyi szellőztetést tesz lehetővé. A résszellőztetés betörésbiztonságilag sokkal előnyösebb, mint a buktatott állapotban hagyott ablak, ezt ugyanis kívülről kisebb beavatkozás után ki lehet nyitni.